Guide: Sådan passer du på dine smykker

Hvis du passer ekstra godt på dine smykker holder de længere.
Herunder kommer der nogle gode råd om hvordan man plejer sine smykker bedst muligt.

Smykkerne er det sidste man tager på og det første man tager af, for at undgå parfume, creamer, hårlak og andre kemiske produkter, som kan være hårde ved dine smykker.

Det er vigtigt at undgå at bade, sove eller dyrke sportsaktiviteter med smykkerne på.
Opbevar smykkerne i lufttætte poser eller i den medfølgende emballage, når smykkerne ikke bruges.

Collie og andre typer kæder bør lukkes og ligges fladt for at undgå knuder og knæk.

Smykker med brillanter eller andre ædelsten anbefaler vi at de bliver efterses af en guldsmed cirka en gang om året. Dette anbefales for at være sikker på at stenen ikke sidder løse eller stenen tabes pga. slitage på fatningerne.

Diamanter tiltrækker fedtstoffer og måden man kan rense diamanterne er at ligge dem i sulfovand for at opløse fedtstofferne. Stenene vil få glansen tilbage igen efter denne rensning. (Dette gælder kun diamanter, da de fleste andre ædelsten har brug for fedtstofferne.)

Perler kan ikke tåle kemiske produkter som. f.eks. parfume og hårlak, men kan tørres forsigtigt at med en tør eller fugtig klud efter brug. Perlerne har bedst af at blive brugt, da de har godt af de fedtstoffer som vi udskiller igennem huden.

Perle og andre ædelsten er skrøbelige og har ikke den samme hårdhed, som diamanterne. Der risikeres at stenene kan miste deres glans ved at være i kontakt med kemiske produkter.

Smykker med ædelsten bør kun renses med en blød tandbørste og lunkent vand, for ikke at skade stenene.

Koraler er et naturprodukt og et følsomt materiale. Koralerne må ikke komme i kontakt med kemiske produkter eller olier. De må ikke udsættes for meget sollys eller varme da dette vil kunne være med til at de mister glans.

Rav er et meget blødt materiale og tåler ikke kemiske produkter og stød. Hvis ravet har fået småridser kan de tages ved hjælp at en bomuldsklud og lidt tandpasta.

Emalje smykker er smykker der skal passes godt på. Emalje smykker tåler ikke stod og slag og kan til nøds repareres. Dette kommer til at kunne ses, da vi ikke kan få den samme farve emalje som smykkerne laves af. Det er også en ret dyr effære, så vi anbefaler oftest at man køber et nyt smykke eller lever med at det har skrammer.

Læder smykker tåler ikke for meget fugt da det tørre ud. For at holde sine lædersmykker smidige, kan der påføres et tyndt lag læderbalsam, dette gælder både smykker og læderremme.

Stål og titanium smykker et er materiale der er meget hårdt og behøver ikke pleje som de andre smykker. I stål er der en lille smule nikkel i, men det er ikke noget der frigives, hvor der ikke indeholder nikkel i titanium. Titanium er et rigtig godt alternativ til allergikere.

Hvidgulds smykker er rhodineret og kan med tiden blive gullige. Det er en overfladebehandling og vil blive slidt af med tiden alt efter brugen af smykket. Smykkerne kan til enhver tid rhodineres igen så smykket bliver lige så fint som nyt.

Oxydering er også en overflade behandling af sølvet og som ør overflade lidt gråsort. Oxyderingen vil blive slidt af ved brug og blive mere blank i overfladen. Sølvet kan altid oxyderes op igen.

Oxyderede smykker bør ikke udsættes for smykkeplejemidler, de dette ødelægger oxyderingen.

Forgyldning er en overflade behandling som vil blive slidt af med tiden, men kan altid blive forgyldt igen.

Smykkerne kan godt holde til smykkeplejemidler.

Hvis du har spørgsmål til smykkepleje er du meget velkommen til at kontakte os og vi vil altid gerne give tilbud på hvad det vil koste at give dine smykker en ny belægning enten med oxydering, rhodinering eller forgyldning.

Alle smykkeplejemidlerne kan købe hos BuyTime eller hos vores fysiske butikker.